workshop

 

Op 25 mei ging ik met een groep Maastrichtse promovendi aan de slag om ze een kijkje te geven in het hoofd van een journalist. Zijn journalisten nu echt mensen die alles verkeerd opschrijven en niets begrijpen, of zit daar misschien toch meer achter? We lazen samen de krant. Waarom staan nu net deze artikelen erin? Hoe zou het eigen onderzoek van de deelnemers in deze kranten passen? En wáár dan? Op de wetenschapspagina van het NRC, of toch liever op de voorpagina van De Telegraaf. Wat staat er dan in zo’n stukje? Waarom is er bijna geen aandacht voor de opzet van het onderzoek? En is dat erg? Aan het einde van de workshop begrijpen de deelnemers wat hun onderzoek kan betekenen voor de massamedia.

Ik geef meer cursussen. Bijvoorbeeld onlangs nog aan jonge vrijwilligers uit heel Europa die interviews wilden doen op straat. Les 1: ook ervaren journalisten vinden dat best eng. Les 2: Zorg dat je iets te bieden hebt. Bied de geïnterviewden een gesprek. Samen gingen we met rollenspellen op zoek naar het aller-aller-allerslechtste straatinterview denkbaar. De deelnemers geven elkaar op die manier veel vrijer feedback dan dat ze dat bij een ‘serieuze’ opdracht zouden doen. Bovendien wemelt het van de nuttige lessen. Iemand niet aankijken kan echt niet, je moet ingaan op wat mensen zeggen en mag aanraken?

Mijn curssen zijn voor iedere groep op maat gemaakt en doorspekt met opdrachten die vaak naast relevant ook grappig zijn, zodat iedereen plezier heeft. Daarnaast vertel ik veel over mijn eigen ervaringen en laat ik veel ruimte voor vragen en discussie in de groep.

Voorbeelden van workshops die ik kan geven zijn bijvoorbeeld  journalistiek denken, introductie journalistiek schrijven, straatinterviews, interviews voor beginners. Als u geïnteresseerd bent in een cursus, workshop of training, neem dan contact met me op!