schrijfspelletje
Beetje spelen. Of: dat je met woorden heel veel geloofwaardig kan maken.
Een stapeltje met willekeurige personen. En een stapeltje met willekeurige functies. Dan lootjes trekken, en aanbevelingen schrijven. Komt ie:
1.
Natasha Vieleers ontvangt een subsidie van 120.000 euro om haar carrière als poppenspeler verder uit te bouwen. Vieleers is een nieuwkomer op dit vlak, maar wordt door de toekenningscommissie als een groot talent beschouwt. Vieleers is buitengewoon empathisch, ze is zeer goed in staat de emoties van anderen te lezen. De commissie verwacht dat ze deze emoties tot de kern kan vatten en dus ook door de poppen kan laten uitdragen. Dit heeft, naast een artistieke, ook een grote educatieve waarde.
Vieleers is bovendien al jarenlang een expert op het gebied van TV-series. Ze is goed in staat korte, boeiende en overtuigende verhaallijnen te onderscheiden voor verschillende doelgroepen, met een beperkt aantal karakters. De commissie verwacht dat zij deze kennis en ervaring ook voor haar poppenspel zal inzetten.
Dat Vieleers een nieuwkomer is, vormt geen belemmering. Ze heeft een frisse blik op het vakgebied, dat weinig dynamiek kende de afgelopen twintig jaar. Vieleers heeft nog niet alle ambachtelijke vaardigheden onder de knie, maar de commissie heeft er het volste vertrouwen in dat ze die snel zal verwerven. Ze heeft bijvoorbeeld onlangs in zeer korte tijd zich het breien eigen gemaakt.
2.
Linda Duits wordt de nieuwe curator van het Rijksmuseum. Dat nieuws is in museumland met gejuich ontvangen. De kloof die al lang bestaat tussen ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur, kan door Duits worden geslecht. Ze heeft een grote kennis van cultuurbeleving, en is dus in staat te begrijpen hoe nieuwe doelgroepen naar het museum kunnen worden getrokken. Duits is communicatief en heeft goede contacten in alle lagen van de samenleving. Ze is gedreven, fanatiek en vasthoudend, maar laat haar originele meningen wel door anderen beïnvloeden als die anderen haar wat te bieden hebben.
Met Duits aan het roer kan het Rijks de transitie naar de 21e eeuw maken en de hoofddoelstelling van het museum als geen ander verwezenlijken: Het ontsluiten van ons nationale erfgoed voor een groot publiek.
Critici zeggen dat Duits onvoldoende kunsthistorische kennis heeft voor deze vooraanstaande functie. Dat klopt, zeggen haar fans, maar Duits is zeer goed in staat de input van de goed ingevoerde medewerkers van het museum te benutten. Ook dat Duits weinig managementervaring heeft, leggen haar ambassadeurs naast zich neer: Duits kan kijken naar de kwaliteiten van alle mensen die een bijdrage leveren aan het museum, zonder de baas te spelen.
3.
De Volkskrant heeft een nieuwe hoofdredacteur, Mark Lauriks. Een ‘absolute outsider’, zeggen de kenners, ‘maar een verrassende keus is niet per se een slechte keus.’ De voorzitter van de redactieraad zegt: ‘Juist dat Mark geen journalistieke achtergrond heeft, vinden wij prettig. Hij zal dus niet de betweter uithangen, maar keuzes gewoon laten maken door de mensen die dat het beste kunnen doen. Hij is ook geen commerciële jongen. Daar zijn we blij om: het gaat bij een krant om meer dan winst maken.’
Het uitgeversconcern koos voor Lauriks omdat hij ‘met zijn aimabele karakter’ en ‘energieke houding’ een prettige sfeer binnen de krant zou kunnen creëren. Hij kan de krant de zure veren van zich af laten schudden, verwachten de directeuren. Lauriks heeft een brede maatschappelijke visie en kennis, en ziet verbanden die voor een hoofdredacteur noodzakelijk zijn. Lauriks brengt een politieke nestgeur mee. De redactie ziet dat niet als een bezwaar. In deze moeilijke tijden, waarin de concurrentie met snelle nieuwssites als nu.nl meedogenloos is, is het voor een krant noodzakelijk een duidelijk profiel te kiezen. Lauriks achtergrond sluit goed aan bij de Volkskrant.
Dat de nieuwe Volkskranthoofdredacteur ver van de redactie woont, wordt door vriend en vijand gezien als een pré. De ‘azijnbode’ wordt vaak als een randstadkrant gezien, en Lauriks zal er op toezien dat de gehele redactie beseft dat de wereld groter is dan Amsterdam. Daardoor kan voor het zelfde geld met meer kwaliteit een groter publiek worden aangeboord.
4.
Twitteraars hebben verbaasd gereageerd op het nieuws dat Thijs Wolters de overstap maakt naar IT-consultancy. Maar bij ICT-ole waar Thijs aan de slag zal gaan, vinden ze zijn komst minder verbazend. De CEO (‘noem mij maar gewoon Hans’) zegt: Thijs is een slimme gozer. Slimheid is de grondstof waar het in onze branche om gaat. De ontwikkelingen gaan zo snel dat kennis al achterhaald is zodra je hem hebt opgedaan, dus het vermogen om te leren, dáár zit voor ons de kracht. En Thijs heeft slimheid in overvloed. Thijs is een puzzelaar. Die komt er wel.
Hans vervolgt, terwijl hij zijn collega’s inmaakt met tafelvoetbal: ‘Maar als IT-consultant moet je van drie terreinen kaas hebben gegeten: nullen, enen en mensen. Dat laatste kun je niet aanleren, dat moet in je zitten. Maar weinig mensen kunnen dat combineren. Thijs wel. Hij is sociaal vaardig en in staat dingen die andere mensen saai vinden gedreven uit te leggen. Wij denken dat hij ons groeiende bedrijf veel tevreden klanten zal opleveren, en uiteindelijk dus een nog hoger bedrag onder de streep aan het einde van het jaar. Dat zijn salaris navenant is, lijkt me logisch.’
5.
Vinexkoning Wouter de Heus wordt monnik. Ja, dat zal de trouwe AD-lezers verbazen. Maar De Heus vindt het zelf een hartstikke logische vervolgstap. Hij houdt van het bourgondische leven, zegt hij, van gezelligheid én van zich inzetten voor andere mensen. In het klooster wordt hij niet gehinderd door de druk om geld te verdienen, daar kan hij zich volledig wijden aan zijn charitatieve bezigheden. Met allemaal andere gedreven mensen wonen en werken spreekt hem aan. ‘Gezellig.’ Zijn AD-column blijft hij gewoon voortzetten. ‘Natuurlijk, ook een kloosterling kan best in de wereld staan.’
De abt zegt: ‘Wij zijn blij met Wouters komst, wij verwachten met hem een frisse wind. Ik denk dat hij met zijn enthousiasme ook de anderen zal aansteken. Bovendien heeft Wouter energie voor drie, en daar zijn we dol op, drie-eenheden. Met Wouters tomeloosheid krijgen we er eigenlijk drie paar handen bij.’
Eén gesprekspuntje dient zich onherroepelijk aan: Het celibaat. Een leven waarin sex geen rol speelt, is volgens de Vinex misschien net niet helemaal op Wouters lijf geschreven. ‘Ach weet je’, zegt Wouter, ‘Het is 2014, bijna 2015. Ook de kerk moet met zijn tijd mee. Heeft God niet ook lichamelijke begeerte geschapen? Kunnen we God niet herkennen in de daad?’ Wouter verwacht er met zijn kloostercollega’s wel uit te komen. ‘En er zijn nog zo wat dingen. Want mijn vrouw doe ik bijvoorbeeld echt niet weg.’
6.
Erland Galjaard heeft glimmend bekend gemaakt dat Joost Bastmeier de opvolger zal zijn van Wendy van Dijk. “Op TV natuurlijk, niet in de echtelijke sponde’”, grapt Galjaard. “Joost is een nieuw gezicht, maar wát voor gezicht! Hij ademt showbizz, hij heeft helemaal dat DNA.” Door zijn redactionele werk heeft Joost goed inzicht in hoe onderwerpen voor broadcast media geschikt kunnen worden gemaakt, en wat het aandeel van een presentator daarin is. Joost is iemand zonder vijanden, met een gevoel voor humor waar Wendy nog een puntje aan kan zuigen. Hij heeft een trouwe schare volgers op Instagram, die hij altijd op maat kwaliteit levert. Joost prikkelt zonder te provoceren. Met hem als nieuw talent hoopt SBS het imago van campingzender af te kunnen schudden en ook een hoger opgeleid publiek aan te kunnen trekken, zonder de vaste kijkers af te schrikken.
Bovendien: De naam Bastmeijer lijkt op Masmeijer, en die zien we voorlopig niet op de beeldbuis terug.
7.
Joga Brouwers begint een startup als rozenkweker. Ze heeft het oog voor detail dat daarvoor nodig is. Ze houdt ervan zich volledig in iets vast te bijten, en álles over een onderwerp te weten te komen en daarna te kiezen wat relevant is. Dat betekent dat ze als rozenkweker creatief kan zijn en tot nieuwe dingen kan komen.
Brouwers houdt van doorzetten, van buiten zijn en van pielen. Dat ze nu juist voor de rozenteelt koos, komt door waar de roos voor staat. ‘Het is een bloem die mensen elkaar geven om liefde en betrokkenheid uit te drukken. Dat is een prachtig gebaar, waar ik graag vorm aan geef. Door zijn stekels is de roos nooit gezapig- want dat zou ik nu ook weer een beetje overdreven vinden.’
Brouwers heeft al eerder kleine eenvrouwsbedrijfsjes gehad. Ook dat spreekt haar aan aan haar nieuwe werk: zoeken naar de grenzen van wat binnen haar capaciteiten ligt.
8.
Kavita Huizing is in gesprek met Badr Hari over een kickboks en cagefight carrière. Dat zal veel mensen verbazen, want Huizing is maar 1 meter 20 en ze oogt fragiel. Maar, zegt Hari: ‘Bij de fightingsporten, gaat het in de eerste plaats om intelligentie. Kavita heeft een quik wit waarmee ze mij onder tafel slaat. Ze kan anticiperen, en is ook erg goed in afleidingsmanoeuvres. Ze houdt mensen makkelijk voor de gek. En het klinkt raar, maar haar lichaamsbouw is ook een pluspunt. Als ze bij die grote sterke beren onder de arm wordt genomen, kan Huizing zich er makkelijk uitwurmen. Echt, dat meisje wordt een grote. Nouja, dat niet. Maar wel een goeie.’
Waarom Hari wat in de samenwerking ziet is duidelijk. Maar waarom Huizing dit nu ambieert? Fighting was het enige beroep dat ze in haar twintigjarige leven nog niet had uitgeprobeerd.
9.
Gertjan Haaijer zal de komende vijf jaar de outfits die koningin Maxima draagt op prinsjes- en koningsdag kiezen. Daarom zit Marc van der Linden hier. Vertel eens Marc, waarom? ‘De koninklijke familie ziet de kleding van de koningin als een uitingsvorm van de Nederlandse cultuur, denk aan de postzak die ze ooit droeg. De familie ziet haar, zogezegd, als een vlag voor Nederland. Ze draagt graag Nederlandse ontwerpers, die ze daarmee stimuleert. Dat zal ze ook zeker blijven doen. Maar de laatste tijd had de koningin de behoefte om wat meer samenhang in haar outfits te brengen. Ze is erg blij dat Haaijer haar hierbij zal assisteren. Ik sprak de koningin net, en ze prees Haaijers kennis van de Nederlandse geschiedenis en literatuur. Ze verwachtte dat hij als geen ander in staat zou zijn om een breed scala aan Nederlandse dingen in haar couture naar voren te laten brengen, maar haar ook te behoeden voor eventuele controverse. Op de volgende koningsdag wilde ze bijvoorbeeld een Primark Sweater met een Zwarte Piet die één koekje uit de koektrommel nam dragen. Haaijer zei dat ze dat beter niet kon doen. Primark is een Ierse keten, ontdekte Haaijer. Het was misschien beter als de koningin haar katholieke achtergrond niet zo zou benadrukken. En precies daarom is de koningin zo blij met zijn adviezen.’
10.
Stan Putman is unaniem voorgedragen als Burgemeester van Maastricht. De voordrachtscommissie heeft, anoniem, niets aan aanbevelingen voor de jonge Amsterdammer. Een bloemlezing:
‘Putman was zo gemotiveerd dat hij al vóór dat er een officiële vacature was solliciteerde. Dat is natuurlijk fantastisch. Die motivatie moeten we hebben.’
‘Wat Maastricht nu nodig heeft, is een burgemeester die onbesproken is. Putman heeft nauwelijks bekendheid. Dat betekent dus ook dat hij onbesproken is. Mooi, een blanco begin.’
‘Putmans verwevenheid met de Maastrichtse gemeenschap is laag. Normaal vonden we dat altijd een groot probleem. Maar om Roermondse toestanden te voorkomen, zijn we er nu juist wel content mee. Putman is niet in staat tot vriendjespolitiek, hij heeft geen vriendjes.’
‘Ik ben niet zo zeer fan van Putman zelf, maar hij stak met kop en schouders boven de andere kandidaten uit. Dat hun bijnamen respectievelijk ‘rat’ en ‘ratje’ zijn zegt genoeg.’
11
Jaap Kamminga gaat aan de slag als ontwerper at large voor Philips. In Eindhoven liepen ze een polonaise na dat nieuws. ‘Ja, want wie “Jaap Kamminga” zegt, zegt “pielen’, aldus een ingewijde. ‘Bovendien, Jaap is een schaker. Hij kan drie zetten vooruit denken. Dat is nodig, voor een toekomstbestendig bedrijf.’ Uit een andere bron worden andere lovende woorden getapt: ‘Jaap zal duurzaamheid altijd boven de winst houden. Natuurlijk moeten we winst maken, maar duurzaamheid is ook fucking belangrijk. En dan moet er wel iemand monomaan op letten. Ik denk dat Jaap dat wel doet. En hij is trouwens ook tegen kinderarbeid enzo. Dus.’